flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Присяжні та професійні судді готуються дослідити докази та заслухати дебати сторін

22 грудня 2015, 16:57

 Провадження у справі засудженого священнослужителя підходить до логічного завершення. Заслухавши заяву засудженого та з’ясувавши, які ж обставини останній вважає нововиявленими – професійні судді разом з «народними» переходять до наступної стадії судового процесу -  дослідження доказів та дебатів.

Так, в Ужгородському міськрайонному суді в чергове відбувся розгляд заяви засудженого щодо перегляду судового рішення, яким йому призначено покарання – довічне ув’язнення. 

Цього разу, сторона захисту – засуджений та адвокати останнього, доводили суду, що діяння, за якими священнослужителя було піддано кримінальній відповідальності (Прим. Нагадаємо, християнський священнослужитель більше 15-ти років відбуває покарання за вбивство трьох осіб) ґрунтувалися на доказах, штучно створених та підроблених. Зокрема, захисники ставлять під сумнів достовірність висновку експерта, а також вважають, що при постановленні вироку наприкінці 90-х років, судом не були враховані показання свідків про непричетності засудженого до інкримінованого йому вбивства. Більш того, засуджений стверджує, що застосовування судом смертної кари було незаконним, оскільки на той час, більше двох років вже діяв мораторій на застосування такого виду покарання.

Сторона ж обвинувачення, як завжди,  була представлена прокурором обласної прокуратури, а потерпіла в судове засідання не з’явилася й цього разу. Прокурор заперечував факт, заявлений захисниками щодо недостовірності доказів, якими підтверджувался винуватість заявника при винесенні вироку судовою колегією у кримінальних справах Закарпатського обласного суду від 18 серпня 1998 року. Також, обвинувачення, не вважає зазначені захисниками обставини як нововиявлені.

 Наступного разу, відбудуться дебати адвокатів та прокурора, після чого для належної оцінки доводів захисту й заперечень сторони обвинувачення, присяжні та судді направляться до нарадчої кімнати, де й приймуть рішення щодо наявності або відсутності нововиявлених обставин як підстави для скасування вироку  Закарпатського суду від 18 серпня 1998 року, яким священнослужителя засуджено за вбивство трьох осіб.

Прес-служба Ужгородського міськрайонного суду.