flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Відкритий суд» завітав до представників Феміди

28 жовтня 2015, 08:26

З метою встановлення дієвості оновленої законодавчої норми щодо гласності судового процесу, представники проекту «Відкритий суд» відвідали судове засідання.

Законом України «Про забезпечення права на справедливий суд» були внесені зміни в національне законодавство, зокрема останні стосувалися й принципу гласності судочинства. Відтак, в оновленій редакції статті 11 Закону України  «Про судоустрій та статус суддів» гарантовано можливість проведення відеозапису судових засідань без отримання окремого дозволу суду. 

Дієвість даного положення перевірено практично в Ужгородському міськрайонному суді. Судове засідання у кримінальній справі, під головуванням  В.Й. Данко відвідали представники проекту «Відкритий суд». Так, близько десяти майбутніх суддів, прокурорів та правозахисників, які до слова й перевіряли чинність вказаного законодавчого положення, фіксували провадження у кримінальній справі на різноманітні девайси: мобільні телефони, фотоапарат та відеокамеру.

                                                           

Після завершення судового засідання, голова суду В.Й. Данко поспілкувався з представниками проекту, і зауважив: «Ужгородський міськрайонний суд є відкритим для громадськості, ми не проводимо диференціацію між ЗМІ, представниками громадських організацій чи громадянами, які відвідують судове засідання як вільні слухачі.  Присутні особи в будь-якому судовому засідання, за виключенням проведення закритого слухання мають право на висвітлення такого, в тому числі й за допомогою відео записуючих пристроїв»

Разом з тим, голова суду наголосив, що перш за все, радий бачити в стінах Ужгородського міськрайонного суду майбутніх юристів, а особливо у ролі громадян,  які стоять на варті гласності судочинства. Саме судова система є площиною, де можна побачити роботу сторони захисту, обвинувачення, та й  безпосередньо суддів, та проаналізувати ступінь професіоналізму зазначених.

Тож, Ужгородський міськрайонний суд, охоче сприяє відкритості судової системи, сподіваємося, що представники проекту «Відкритий суд» реалізуючи  одну з основних цілей – фахової оцінки роботи юристів,  сприятимуть у подоланні комунікаційного вакууму між українськими судами та суспільством.

Прес-служба Ужгородського міськрайонного суду