flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ужгородський міськрайонний суд інформує щодо виборів

26 жовтня 2015, 14:49

В Ужгородському міськрайонному суді, до початку проведення місцевих виборів та безпосередньо в день голосування, відбувалося чергування працівників апарату суду та суддів, з метою забезпечення своєчасного, належного та ефективного розгляду справ, що стосуються виборчого процесу загалом та виборчих перегонів, зокрема.

Тому, у разі наявності обґрунтованої підстави вважати дії чи бездіяльність суб’єктів виборчого процесу такими, що порушують законодавство про вибори,  виборець, учасники виборчих перегонів й інші, мали можливість оскаржити зазначене до Ужгородського міськрайонного суду як  адміністративного суду.

Відтак, напередодні голосування, у день тиші, до Ужгородського міськрайонного суду звернулася довірена особа одного з кандидатів на посаду міського голови з заявою про оскарження дій Ужгородської міської виборчої комісії та дій голови дільничної комісії. Позовні вимоги стосувалися визнання незаконними дій суб’єктів виборчого процесу  щодо не допуску члена ДВК,  попередньо  затвердженого до складу такої комісії  поданням кандидата на посаду міського голови Ужгорода, до роботи зазначеної.

Проте, матеріали даного адміністративного позову були повернуті позивачеві, у зв’язку з тим, що одна з заявлених вимог не підсудна Ужгородському міськрайонному суду як адміністративному. Суд повертаючи даний позов роз’яснив право  позивача звернутися з таких самих підстав до спеціалізованої судової установи – Закарпатського окружного адміністративного суду.

Разом з тим, 25 жовтня – в день голосування, до канцелярії суду надійшло лише 2  заяви ужгородців. Мешканці міста не змогли реалізувати своє право на вибір, оскільки були відсутні у списках виборців. Враховуючи положення законодавства, а саме відповідно до частини 4 статті 173 Кодексу адміністративного судочинства України, заявлені вимоги щодо внесення у списки виборців позивачів залишаються без розгляду судом, оскільки законодавець передбачив можливість звернення з відповідними заявами не пізніше ніж за 2 дні до голосування.

Загалом, відповідальними працівниками апарату суду в період з 23 по 25 жовтня 2015 року включно, було зареєстровано 3-и заяви про уточнення списків виборців, оскарження дій/бездіяльності суб’єктів виборчого процесу, порушення чинного виборчого законодавства тощо.

                                   

                                            Прес-служба Ужгородського міськрайонного суду.