flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Колишньому працівнику митних органів обрано судом запобіжний захід

22 жовтня 2015, 18:10

 Слідчим суддею 21 жовтня 2015 року колишньому працівнику митниці обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Розмір застави, визначений  судом, становить понад 4 мільйона 770 тисяч гривень, що є достатнім й необхідним, на думку суду, для виконання підозрюваним покладених на нього обов’язків.

Звільнений з митних органів працівник, був затриманий за підозрою в несанкціонованій зміні інформації, незаконному звільненні транспортних засобів та товарів з-під митного контролю й використанні службового становища у власних цілях, чим заподіяв державі збитків на суму близько 5-ти мільйонів гривень.

Під час засідання судом було з’ясовано, що колишній службовець Чопської митниці неодноразово ухилявся від явки до Ужгородського міськрайонного суду, мотивуючи це перебуванням на стаціонарному та санаторно-курортному лікуванні, у зв’язку з  ускладненням хронічних захворювань. Разом з тим, органами досудового розслідування встановлено, що в цей самий час, вказана особа,  неодноразово здійснювала перетин державного кордону України.

Тимчасово непрацюючий підозрюваний, півроку не контактував з правоохоронними органами,  уникав співпраці зі слідством та судом, а тому був затриманий працівниками Служби безпеки України й доставлений до суду для розгляду клопотання щодо обрання  запобіжного заходу.

Слідчий суддя, дослідивши наявні в матеріалах кримінального провадження докази причетності підозрюваного до понад 23-х злочинних епізодів, вважає за доцільне задовольнити клопотання прокуратури та обрати для колишнього працівника митних органів винятковий запобіжний.  

Обрання найсуворішого заходу забезпечення кримінального провадження та визначення розміру застави у обсязі понад 4-х мільйонів 770 тисяч гривень, зумовлено, перш за все, розміром збитків, заподіяних підозрюваним державі та поведінкою останнього. Застосування домашнього арешту, про яке клопотав і захисник, і підозрюваний, на думку суду, не є виправданим, та не враховує такі ризики як можливість виїзду підозрюваного у вчиненні злочинів за кордон для ухилення від подальшого розслідування й судового розгляду вказаних злочинів, уникнення покарання та вплив на свідків й інших учасників процесу тощо.

Наразі триває досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 та ч. 2 ст. 362 Кримінального кодексу України.

Прес-служба Ужгородського міськрайонного суду