flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Безпосередня участь народу у здійсненні правосуддя

06 жовтня 2015, 13:33

         Закарпатці, які раніше не мали жодного відношення до правосуддя, поруч із двома професійними суддями, вирішуватимуть подальшу долю довічно ув’язненого священнослужителя. Вперше в Ужгородському міськрайонному суді почало функціонувати «народне правосуддя», задеклароване та гарантоване Конституцією та Кримінальним процесуальним кодексом України.

      Вироком  судової колегії у кримінальних справах Закарпатського обласного суду від 18 серпня 1998 року,  християнському служителю призначено покарання у вигляді смертної кари за вчинення особливо тяжкого кримінально караного діяння -  вбивства трьох осіб. Щоправда, у зв’язку зі змінами в законодавстві (прим. поняття «смертна кара» вилучено з переліку покарань, визначених Кримінальним кодексом України у 2000 році), дане рішення суду не приведено свого часу до виконання, тому смертну кару засудженому  було замінено на довічне позбавлення волі. Впродовж 17-ти років з моменту проголошення вироку суду засуджений відбуває покарання у Вінницькій установі виконання покарань. Проте, в 2015 році останнім ініційовано перегляд рішення суду, у зв’язку з нововиявленими обставинами, котрі, як вбачається з заяви засудженого, свідчать про відсутність його вини в інкримінованому діянні.

        Відповідно до положень Кримінального процесуального  кодексу України  присяжних залучають до судового розгляду лише тих злочинів, за вчинення яких передбачена найвища міра покарання – довічне позбавлення волі. В такому випадку, кримінальне провадження, за наявності клопотання обвинуваченого здійснюватиметься  судом присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних.

     Так, засуджений скористався, перш за все, правом на перегляд вироку за нововиявленими обставинами, подавши відповідну заяву до суду першої інстанції. Разом з тим, виявив бажання, аби розгляд справи відбувався за участі присяжних.

      Відкривши провадження у справі, головуючий здійснив виклик семи присяжних, попередньо визначених шляхом автоматизованого розподілу зі списку присяжних, затверджених рішенням Ужгородської міської ради та Ужгородської районної ради  від 19 грудня та від 3 жовтня 2014 року відповідно. «Відбір присяжних відбувався відповідно до положень чинного законодавства, зокрема КПК України, та з врахуванням підстав, які унеможливлюють участь особи в даному провадженні, у якості процесуальної фігури - присяжного, - стверджує головуючий у справі О.А. Придачук».

     За результатом проведеного відбору було обрано основних присяжних у кількості трьох осіб та двох запасних, які також будуть присутні на судових засіданнях та ухвалюватимуть рішення, у разі, якщо ті захворіють або не зможуть взяти участь у процесі з інших причин. 

     Новими ставлениками Феміди стали: пенсіонерка, координатор гуманітарних проектів, директор товариства з обмеженою відповідальністю та доцент Ужгородського національного університету.

    «Працювати з присяжними дуже відповідально і новаційно, оскільки вперше в Ужгородському міськрайонному суді відбуватиметься практична реалізація положення оновленого КПК України щодо судового провадження за участі присяжних. Більш того, присяжні є пересічними громадянами, залучаючи їх в процес судочинства, ми збільшуємо довіру до судової системи, — каже суддя В.Й.Данко  - На мою думку, це підніме авторитет суддів в очах народу»

     Відтепер, вирішувати  всі процесуальні аспекти даного кримінального провадження професійні судді будуть разом з «народними».

 

                                                 Прес-служба Ужгородського міськрайонного суду