flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Внесення до Реєстру рішень суду

21 серпня 2015, 08:16

              На виконання вимог Закону  суди зобов’язано надіслати усі рішення по справах до ЄДРСР у стислі строки

       Законом України «Про забезпечення права на справедливий суд» передбачено, що усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі за допомогою Єдиного державного реєстру судових рішень (далі – ЄДРСР). Разом з тим, Закон зобов’язує у шестимісячний строк з дня набрання ним чинності внести до Реєстру рішення, які не були внесені з 1 січня 2010 року.

        На виконання зазначеного положення Закону ДСА видано наказ №107 від 17.07.2015, яким зобов’язано місцеві та апеляційні суди загальної юрисдикції забезпечити надсилання до Реєстру рішень у справах про адміністративні та кримінально карані корупційні правопорушення у строк до 1 вересня 2015, а решту судових рішень до 28 вересня 2015 року.

      «Хоча ЄДРСР почав стабільно функціонувати в 2007-му року, працівники суду стали його активними користувачами лише з 2012-го. Тому обсяг справ, котрі потрібно надіслати до ЄДРСР за дворічний період, сягає декількох тисяч», - стверджує  заступник керівника апарату Магдинець В.В.

          Для реалізації вимог Закону залучено більшість працівників апарату суду, це зокрема  архіваріуси, секретарі канцелярії й консультанти суду, а також помічники суддів тощо. Останні окрім поточної роботи виконують це завдання як додаткове навантаження.  Надмірна завантаженість працівників апарату суду є не єдиною проблемою для реалізації цього  завдання. Відтак, складність полягає у тому, що деякі рішення постановлені суддями, котрі на разі не працюють на такій посаді в Ужгородському міськрайонному суді.

        З огляду на ситуацію, що склалася в місцевих та апеляційних судах України, Рада суддів України доручила ДСА звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням надати більш тривалий термін для оприлюднення в електронній формі рішень за період з 01.01.2010.  Відтермінування виконання зазначеного пункту Закону надасть можливість більш якісно і ефективно здійснити покладений обов’язок щодо опублікування рішень в ЄДРСР».

 

                                            Прес-служба Ужгородського міськрайонного суду