flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Е-декларування: відповідальність за своєчасність та достовірність відомостей, поданих у 2018 році

29 березня 2019, 11:43

За декілька днів до завершення чергового етапу декларування ми проаналізували справи про порушення вимог фінансового контролю, що мали місце в минулому році.

Судом, починаючи з квітня 2018 року, розглянуто 66 протоколів про вчинення посадовцями адміністративних правопорушень у сфері е-декларування.

Так, за неподання декларації у строк до 1 квітня звітного року близько 30 службовців було визнано винними у вчиненні корупційного правопорушення. З них, вісім осіб поплатилися штрафом у 850 гривень. Щодо осіб, які подали декларацію з незначним порушенням строків, суд обмежився накладенням стягнення у вигляді усного зауваження.

Значну кількість порушень у сфері фінансового контролю у звітному періоді становили справи щодо неповідомлення декларантами про суттєві зміни, що відбулися в їх майновому стані. Так, щонайменше 30 осіб, отримавши майно чи дохід на суму понад 88 тисяч гривень, не задекларували, або несвоєчасно вказали відповідні зміни. Подібна бездіяльність суб’єктів декларування призвела до накладення на них судом різних стягнень: від 1800 гривень до усного зауваження.

Окрім цього, в минулому році судом притягнуто до відповідальності посадовця, який приховав наявність у нього 230 тисяч гривень для придбання легкового автомобіля. Тож, за подання завідомо недостовірних відомостей у декларації на особу накладено штраф у розмірі 17 тисяч гривень.

Судом також розглянуто п’ять кримінальних проваджень за умисне декларування недостовірної інформації. Враховуючи дійове каяття обвинувачених і вчинення ними злочину невеликої тяжкості вперше, суд визнав винними чотирьох осіб у вчиненні вказаного кримінального правопорушення, проте звільнив їх від кримінальної відповідальності. Разом з цим, за вироком суду депутата сільської ради було позбавлено волі на один рік з умовним терміном на цей самий строк.

Тож, шановні суб’єкти декларування, залишилося лише три дні до 1 квітня 2019 року, використайте їх правильно – подайте декларацію вчасно! Не забувайте, що відомості повинні бути достовірними і коректними.