flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Неправдиве повідомлення про злочин – кримінально каране діяння

28 січня 2016, 11:45

 Восени цього року до правоохоронців звернулася громадянка Р. з заявою про вчинення відносно неї злочину. Заявниця повідомила, що невідома особа  штовхнула її та заволоділа мобільним телефоном, який вона взяла в тимчасове користування від свого знайомого. За даним фактом було відкрите кримінальне провадження.

Проте в ході досудового розслідування, вказана подія свого підтвердження не знайшла.  Як виявилося, заявниця повідомила неправдиві відомості про злочин, з метою заволодіння "позиченим" у знайомого телефоном для подальшої його реалізації та відвернення від себе підозри.

Такі дії заявниці були кваліфіковані правоохоронцями за частиною 2 статті 383 Кримінального кодексу України (Завідомо неправдиве повідомлення органу досудового розслідування про вчинення злочину, поєднане з обвинуваченням особи в тяжкому злочині, вчинене з корисливих мотивів). Оскільки, на досудовому слідстві вину у вчиненому мешканка району визнала, до суду надійшов обвинувальний акт та угода про визнання винуватості, укладена між прокуратурою міста Ужгорода та обвинуваченою.

Суд, затвердив вищезазначену угоду та визнав обвинувачену винною. За неправдиве повідомлення про злочин заявниці призначено покарання у виді дворічного обмеження волі. Щоправда, враховуючи пом’якшуючі обставини: визнання вини та щире каяття, суд дійшов висновку про можливість виправлення порушниці без відбування покарання і призначив останній випробувальний термін у один рік.  Тож, якщо протягом цього строку вона не вчинить нового злочину, громадянку Р. буде звільнено від кримінальної відповідальності.

Прес-служба Ужгородського міськрайонного суду.