flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прес-реліз: «Прогалина у пенсійному законодавстві – шляхи подолання».

14 грудня 2015, 17:11

        До Ужгородського міськрайонного суду надійшов позов, яким пенсіонер МВС просить визнати дії Головного управління Пенсійного фонду Закарпатської області щодо зменшення розміру призначеного йому пенсійного забезпечення – незаконними. Відтак, регіональним осередком  Пенсійного фонду України в 2005-му році колишньому працівнику органів внутрішніх справ призначено пенсію за вислугу років у відповідній сумі, проте виїхавши на постійне проживання закордон, виплата такої припинилася. Після повернення в Україну, позивачу було поновлено нарахування пенсії, але в меншому розмірі. Зменшення, за словами представників  Пенсійного фонду, відбулося з урахуванням змін в національному законодавстві. Так, за період відсутності вказаної особи в Україні,  рішенням Кабінету Міністрів України  розмір грошового забезпечення, що призначається за вислугу років в органах внутрішніх справ  знизився, тому розмір пенсії позивача після повернення на територію України – скоротився вдвічі.

        Разом з тим, представники Головного управління Пенсійного фонду в Закарпатській області вказують, що після виїзду на постійне місце проживання до Угорщини – пенсійна справа даної особи була закрита, а при зверненні такої з заявою щодо нарахування та виплати  пенсії за вислугу років, після повернення на Україну,– така була призначена й на разі здійснюється відповідно до розміру грошового забезпечення, що діє на даний час.

         В свою чергу, позивач стверджує, що пенсійна виплата, після звернення з відповідною заявою, повинна поновлюватися  на умовах та у розмірі на момент їх припинення, а подібне зменшення пенсії суперечить положенню Конституції щодо неможливості погіршення становища особи з попередньо існуючим.  «Після приїзду з Угорщини виплата пенсії повинна відновитися, а не призначатися знову», -  вбачається з позовних вимог.

         Суд, з огляду на доводи позивача та заперечення відповідача, проаналізувавши норми національного законодавства, дійшов висновку, що порядок поновлення пенсії є неврегульованим питанням пенсійної сфери. Відтак, ні спеціальний закон, який визначає порядок призначення пенсійних виплат за вислугу років у сфері правоохоронної діяльності, ні норми більш загального Закону «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» не підлягає застосуванню у даному випадку. Тому суд, для подолання нормотворчої прогалини, використав базові для всього законодавчого масиву України – норми Основного Закону - Конституції, відповідно до яких жоден правовий акт не може звужувати права особи.

        Суд вважає, що нарахування пенсії на даний час є значно меншим ніж розмір нарахованої позивачу пенсії при виході на пенсію, та отримуваної ним  на час зняття з пенсійного обліку, і є таким, що істотно звужує гарантоване Конституцією України право позивача на соціальний захист в частині пенсійного забезпечення. Тому, суддя Придачук О.А. позовні вимоги пенсіонера задовольнив, щоправда лише в частині суми, що підлягає нарахуванню, оскільки визнати дії Пенсійного фонду як протиправні не вбачається за можливе, оскільки описана проблематика взагалі неврегульована законодавством.

Тож, чи погоджуватися з таким підходом до подолання законодавчої прогалини – вирішуватиме апеляційна інстанція.

 

Прес-служба Ужгородського міськрайонного суду.