flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Новели українського законодавства обговорювали сьогодні правники області

04 грудня 2015, 18:14

 

Оновлені ставки судового збору,  інститут приватних виконавців та питання рейдерства – теми, що обговорювалися  на семінарі  юристами нашого краю, проведеному сьогодні  Відділенням Асоціації правників України в Закарпатській області.

З вересня цього року почали діяти впроваджені законодавцем зміни до Закону України «Про судовий збір», проте тема підвищеної плати  за здійснення судочинства, є актуальною і на разі.

Тож, підвищення ставок судового збору;  диференціації у розмірах, що підлягає сплаті за категоріями платників: громадяни чи установи, підприємства, організації;  відміна верхньої межі розміру ставок судового збору за подання до суду позовної заяви майнового характеру для юридичних осіб – все це,  стало предметом обговорення сьогоднішньої зустрічі.  

Відтак, представники Ужгородського міськрайонного суду як суду загальної юрисдикції – Віктор Данко та Олексій Фазикош, разом зі своїми колегами, що правлять правосуддя в господарському та адміністративному  судочинстві,  шукали відповідь на питання: «Чи обмежується право  на доступ до правосуддя, внаслідок  підвищення ставок судового збору?»

Суддя Закарпатського окружного адміністративного суду Юрій Дорій стверджує: «З підвищенням ставок судового збору, кількість адміністративних позовів  зменшилася, щонайменше, вдвічі». Причина -  виключення ряду державних органів  з переліку платників, що звільняються від сплати судового збору. Разом з тим,  зобов’язавши останніх  сплачувати судовий збір, законодавець передбачив, що фінансування відбуватиметься за рахунок коштів, виділених державним бюджетом такому органу/установі  для вказаної потреби.  Проте, поки що, таке положення Закону є виключно декларативним, й звертатися до суду у суб’єктів владних повноважень, власне, нема фінансової можливості.

З метою належної реалізації громадянами конституційного права на звернення до суду, при відсутності достатньої можливості сплати судового збору, Законом передбачена можливість розстрочення, відстрочення та звільнення від обов’язкової плати за доступ до правосуддя.  За словами судді Ужгородського міськрайонного суду Олексія Фазикоша:   «Звільнення особи від сплати судового збору здійснюється з врахуванням майнового стану такої, тому вкрай необхідним є належне підтвердження відсутності у особи можливості оплатити, встановлений законодавством, розмір судового збору». При цьому суд керується вимогами національного законодавства, звертається до європейської практики розгляду вказаного питання, зокрема рішення Європейського суду з прав людини «Креуз проти Польщі», та зважаючи на докази, якими підтверджується майновий стан особи,  постановляє ухвалу, якою задовольняє або ж відмовляє в задоволенні клопотання особи про розстрочення, відстрочення чи звільнення від сплати судового збору.  

Зрештою, обговорення доступності правосуддя в аспекті підвищенням розміру судового збору проходило у форматі «запитання-відповідь». Тож, присутні отримали вичерпну інформацію, що стосується судового збору  (порядку його сплати, наявних пільг та підстав для звільнення від його сплати) в господарському процесі, при здійснення адміністративного судочинства та розгляді справ в судах загальної юрисдикції.

 

 

Прес-служба Ужгородського міськрайонного суду.