flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Демократія будується на відкритому суді й вільній пресі

13 жовтня 2015, 13:50

               У місті Лева 12 жовтня 2015 року відбувся тренінг для суддів-спікерів та прес-секретарів, за сприянням міжнародного проекту USAID «Справедливе правосуддя».

Налагодження зв’язків суду з громадськістю та засобами масової інформації, належна координація осіб, відповідальних за комунікацію з суспільством, найкращі практики вітчизняного та іноземного досвіду у формуванні даного процесу – предмет обговорення та подальшого впровадження в рамках проведеного тренінгу «Зв’язки з громадськістю в судах».

                 

Судді-спікери та прес-секретарі західних областей відвідали захід, організований проектом USAID «Справедливе правосуддя» та за підтримки вітчизняних судових інституцій - Ради суддів України, Державної Судової адміністрації, Консультаційної місії Європейського Союзу та Національної школи суддів, з метою формування теоретичних знань та практичних навичок щодо висвітлення резонансних судових справ, подолання кризових ситуацій та використання сучасних комунікаційних засобів для висвітлення роботи суду загалом  та представників Феміди, зокрема.

                

Під час заходу було заслухано звіт про позитивні надбання на шляху до прозорості та відкритості судової системи України, до прикладу, активна діяльність Прес-центру судової влади проявляється зокрема й шляхом впровадження слухання найбільш резонансних судових процесів в режимі онлайн. Проте, уникнути негативних аспектів й проблемних моментів в процесі формування сталих зв’язків «суд-преса-суспільство» не вдалося. Відтак, наразі понад півтисячі судів України не ввели посаду прес-секретаря, що позбавляє можливості належної координації комунікаційного процесу в цих  судових установах.

                     

Ефективна співпраця суду зі ЗМІ є запорукою підвищення прозорості судової системи та зростання довіри громадян до судів - саме в такому контексті повинна проявлятися основна діяльність суддів-спікерів та прес-секретарів. Більш того, представник ЗМІ – журналіст «Юридичної газети» – Єгор Желтухін, вказує: «У становленні подібних зв’язків повинно бути мінімум формалізму, максимум – особистого спілкування». Тому, увагу учасників тренінгу зосередили на тому, що обмежуючи журналістів у інформації про судові справи, а особливо резонансні, представники суду позбавляють такої  десятки, сотні тисяч осіб, його цільової аудиторії. Так, задля подолання ефекту «Без коментарів», суддям-спікерам надано практичні рекомендації щодо спілкування із представниками ЗМІ та розвинуто навички поводження під час зйомки.

Також, міжнародні експерти, американські фахівці Ліа Гуровіц, директор із зв’язків з громадськістю Судів Округу Колумбія (США ) та Девід Ремондіні, заступник виконавчого директора Управління Судової Адміністрації Верховного Суду Штату Індіана (США) разом з прес-секретарями проаналізували різні види кризових ситуацій та виробили моделі дієвої поведінки спеціалістів по зв’язкам зі ЗМІ і громадськістю під час ймовірних кризових випадків.

Зрештою, наразі судова система залишається консервативною, проте за допомогою рекомендацій, вмінь і навичок, здобутих на тренінгу, судді В.Й. Данко та Т.Р. Деметрадзе й прес-секретар Н.В. Гейруш, сприятимуть руйнуванню кліше «закритості» Ужгородського міськрайонного суду.

                                                Прес-служба Ужгородського міськрайонного суду