flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформуємо про діяльність у 2016-му році

28 лютого 2018, 10:17

Основна функція судової влади – здійснення правосуддя в порядку цивільного, адміністративного, кримінального та інших видів судочинства. Не виключенням є й діяльність Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області.

Тож, впродовж 2016-го року в установі здійснювався розгляд спорів між громадянами, відбувалося притягнення винних осіб до відповідальності за порушення встановлених адміністративних та митних правил, а також обиралася міра відповідальності в кримінальних провадженнях тощо.

Близько 80-ти працівників апарату здійснювали реєстрацію вхідної кореспонденції, автоматичний розподіл справ по суддям, підготовку процесуальних матеріалів до провадження тощо. Розгляд справ, в свою чергу, провадився дванадцятьма професійними служителя Феміди, а у випадку передбачених Законом, включно з суддями з народу - присяжними.

Щоправда, в другій половині 2016-го року, суддівський корпус установи зменшився в рази. Троє володарів мантій, маючи чималий суддівський стаж, подали заяви щодо звільнення їх у відставку.

Тож, у зв’язку з вказаним, навантаження на наявних в установі суддів критично збільшилася. Кількість справ і матеріалів, що надійшли до суду в 2016-му році становить близько 17-ти тисяч. Середня навантаженість на одного суддю – понад тисячу справ.

Така ситуація обумовила затримання в призначенні судових засідань й звернення представників Феміди установи до громадян з розумінням поставитися до строків розгляду справ.

Зрештою, відсоток розглянутих справ за 2016-й рік становить 98%. Вищими судовими інстанціями, в порядку оскарження рішення місцевого суду, скасовано лише 3% справ.

Працівниками установи активно пропагувалося право громадян на  використання сервісу SMS-сповіщень про засідання у справах як альтернативна поштовій кореспонденції у вигляді судових повісток.  Так, кількість викликів учасників процесу до суду з використанням SMS-повідомлень в 2016-му році досягла 12-ти тисяч.

Також, на виконання вимог національного кримінального процесуального та європейського законодавства, було здійснено заміну заґратованих приміщень для утримання підсудних в залах судового засідання на загородження зі скла.

У звітному році відремонтовано два зали судових засідань, а також встановлено металічні решітки вздовж сходів, починаючи з 1-го по 4-й поверхи, що дозволило розглядати справи за участю підвартових осіб у всіх чотирьох залах судових засідань.

Також, протягом 2015-2016 років отримано 4 системи звукозапису та 1 систему відеоконференцзвя’зку, що дало змогу проводити судові засідання у режимі відеоконференцій у 3-х залах судових засідань.

З метою покращення діяльності Ужгородського міськрайонного суду керівництво установи прийняло рішення щодо доцільності проведення спеціалізованого опитування серед учасників судових процесів щодо ефективності роботи місцевого суду. З метою об’єктивності й достовірності отриманих даних, до проведення такого були залучені представники кафедри соціології Ужгородського національного університету. 

Окрім буденної роботи, працівники апарату та судді установи вже вдруге відзначилися в позаробочій сфері. Цьогоріч, команда Ужгородського міськрайонного суду посіла друге місце у футбольному протистоянні серед судових установ краю.

Чимало планової роботи було зроблено, багато недоліків в роботі – виправлено, проте, керівництво установи, судді та працівники апарату не зупиняються на досягнутому й невпинно продовжуватимуть роботу над собою у 2017-му році!