flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Взаємодія третьої та четвертої гілки влади: бути чи не бути?

23 травня 2017, 14:00

   Вищою радою правосуддя спільно з канадським проектом підтримки судової реформи організовано форум "Незалежні суди та вільні ЗМІ".

   На спільній платформі  перебувають представники ЗМІ та судової системи.  

   Побудова демократичної держави з незалежною судовою владою можлива за спільних зусиль як судів, котрі формують інформацію в судових рішеннях, так і журналістів як передачів відповідної інформації громадянам.

   Проте, неймовірно важливим є не тільки відкритість судових установ у наданні громадськості інформації через журналістів, а й об'єктивний виклад такої інформації ЗМІ. Останні, на професійній основі повинні висвітлювати новини про судові рішення, діяльність судових установ, зміни в судовій системі. Об'єктивність як стрижневий критерій в передачі інформації, полягає в забезпеченні балансу інтересів: повинна бути заслухана позиція усіх учасників судового слухання, в тому числі й сприйнята офіційна позиція суду.

   "ЗМІ зацікавлені в інформації, суди -  в об'єктивному її висвітленні" - саме така позиція голови Вищої ради правосуддя Ігоря Бенедисюка.

    Відомо, буква Закону, що відображається в судовому рішенні є надзвичайно складною для сприйняття громадськістю. Саме тому, тлумачити законодавчу норму та причини прийняття того чи іншого рішення, доручено суддям-спікерам. Завданням представника Феміди в такому випадку є "переклад" процесуального документу з юридичної мови на загальнодоступну для загалу.  

    На даний час, іноземні експерти відзначають, що відкритість судових установ є безпрецедентною, оскільки навіть найдемократичніші країни світу мають ряд заборон щодо доступу на судові слухання.  

    Разом з цим, за результатами заходу прийнято рішення про створення постійно діючого Комітету взаємодії судів та ЗМІ для оперативного реагування на інформаційні приводи, а також для вирішення проблемних аспектів в питанні взаємодії третьої та четвертої гілки влади.

    Підтримали дане рішення й представники судів та ЗМІ Закарпаття, котрі в онлайн-режимі прийняли участь в першому загальнонаціональному форумі.

 

 

Прес-служба Ужгородського міськрайонного суду